3. Фестивалски дан – 7.Међународни дечији фестивал

ТРЕЋЕ ВЕЧЕРИ НА МЕЂУНАРОДНОМ ПОЗОРИШНОМ ФЕСТИВАЛУ ЗА ДЕЦУ „чар чар ЗајеЧАР“ КОМАД „ЧАРОБЊАК ИЗ ОЗА“ У РЕЖИЈИ И АДАПТАЦИЈИ МИОДРАГА ДИНУЛОВИЋА У ИЗВОЂЕЊУ АНСАМБЛА КРАЉЕВАЧКОГ ПОЗОРИШТА ОДУШЕВИО НАЈМЛАЂЕ – НАГРАДА „ЧАР“ ПО ОЦЕНИ ЖИРИЈА ПРИПАЛА СВИМ УЧЕСНИЦИМА У ПРЕДСТАВИ – МАЛИШАНИ ОДУШЕВЉЕНИ, САЛА ПРЕПУНА, ТРАЖИЛА СЕ КАРТА ВИШЕ

 

3 1

 

Треће вечери на 7. Међународном позоришном фестивалу за децу „чар чар ЗајеЧАР“ најмлађа зајечарска публика имала је прилику да ужива у комаду „Чаробњак из оза“ у адаптацији и режији Миодрага Динуловића. Поред Алисе, вероватно најпознатија савремена бајка дело је Френка Баума. Шта рећи о представи која је на 51. Фестивалу професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ у Шапцу, проглашена за најбољу представу за децу у целини, која је произведена у Србији у текућој сезони. Ово признање које носи назив „МАЛИ ЈОАКИМ“ тренутно је највећа стручна награда која се додељује за професионално драмско стваралаштво намењено деци и младима у нашој земљи. Иначе, Краљевчко позориште ову награду осваја другу годину за редом. Прошле године Краљевачко позориште победило је са представом „Меца и деца“. Имајући у виду чињеницу да су на програму овогодишњег фестивала”чар чар ЗајеЧАР” представе за децу професионалних позоришта, представе игране на “Јоаким”-у, награђиване представе потврђује се сама вредност фестивала и тежње управе зајечарског театра да овај фестивал подигне на највиши уметнички ниво који ће препознати како стручна јавност и кртитика, тако и најмлађи, наша најдража публика. Јер ипак коначан суд даје публика (интересовање је било велико па се и стајало у сали, тражила се карта више). А публика је дуготрајним аплаузом на крају и честим и не тако кратким аплаузима и овацијама у току самог извођења представе наградила глумце.

 

3 3

 

Десет глумаца, седамнаест ликова. Дороти, њен пас Тото, Страшило, Лимени Дрвосеча, Плашљиви Лав… Ликови упечатљиви колико и сама прича о ономе тамо, иза дуге, где је реалност машта… Редитељ је био одлучан да представу прилагоди предшколском узрасту и све главне карактеристике ликова и приче задржи у изворном облику, у чему му је доста помогао и костимограф Стефан Савковић. Динуловић није пропустио да поентира управо на ономе што је поука Баумове бајке: добра воља, пријатељство и истрајност, вера у себе спасавају ствар. У галерији ликова најупечатљивији однос са ликовима и ситуацијама које играју остварили су Предраг Павловић (Лимени Дрвосеча), Зоран Церовина (Плашљиви Лав), док је Стефан Миликић као пас Тото замало украо шоу, али ипак лепо показао комплексност његове везе са Кристином Јевтовић (Дороти) и новостеченим другарима. И остали глумци (Светлана Миленковић, Владимир Јовановић, Милена Јовашевић, Милош Милић, Горица Динуловић, Миле Цвијовић) остварују намере редитеља, своје ликове озрачују позитивном енергијом. Целу причу сјајно прате и костими, музика и сценографија. Представа јако добро кореспондира са публиком и носи једну енергију радости. Малишани су изашли из сале са осмесима на лицу и видело се да је то заиста пун погодак када се оно што се дешава на сцени пренесе у гледалиште. Био је то вечерас празник позоришта у пуном смислу те речи. У овој ансамбл представи, жири је поново био стављен на слатке муке коме доделити награду “ЧАР”. “Захваљујем Позоришту из Краљева на изузентој игри и изузетној представи. Жири овог фестивала сваке вечери додељује награду “ЧАР” неком ко нас је очарао, зачарао а једини који може да разочара то је жири заправо. Да жири не би разочарао донео је једногласну одлуку да вечерас награди све учеснике ове представе наградом “ЧАР”, рекао је Милутин Вешковић, председник жирија додељујући награду.

 

4 3

 

Четврте вечери фестивала на програму је комад Спасоја Ж. Миловановића „Дугоња, Трбоња и Видоња“ по мотивима Карела Ербена и Младена Широле, у извођењу ансамбла Народног позоришта из Ужица. Режија Немања Ранковић.