4. Фестивалски дан – 7.Међународни дечији фестивал

ЧЕТВРТЕ ВЕЧЕРИ МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА ЗА ДЕЦУ „ЧАР ЧАР ЗАЈЕЧАР“ НАЈМЛАЂА ПУБЛИКА ВИДЕЛА КОМАД ДУГОЊА, ТРБОЊА, ВИДОЊА ПО ТЕКСТУ СПАСОЈА Ж. МИЛОВАНОВИЋА У РЕЖИЈИ НЕМАЊЕ РАНКОВИЋА – ЖИРИ ДОДЕЛИО НАГРАДУ “ЧАР” ЗА ГЛУМЦА ВЕЧЕРИ МОМЧИЛУ МУРИЋУ ЗА УЛОГУ ТРБОЊЕ – ПУБЛИКА СЈАЈНО РЕАГОВАЛА, АПАУДИРАЛА И БИЛА РАВНОПРАВАН УЧЕСНИК У ПРЕДСТАВИ

 

4 1

 

Народно позориште из Ужица извело је комад “Дугоња, трбоња, видоња”, судећи према реакцијама најмлађих, на одушевљење публике, која је била неизоставан део представе. Добро изрежираним реакцијама глумци су прихватили ту игру без које би овакав догађај био незамислив, а пре свега не би био позоршни. Још мање би то билопозориште за децу. У сјајној подели награду “Чар” добио је Момчило Мурић за улогу Трбоње. “Играмо ову представу прилично дуго (премијера је изведена 2011. године, прим. ур.) и заиста знамо где деца фино реагују тако да је играмо је сасвим нормално и деца је изузетно прихватају тако да су овакве реакције за нас нормалне, стим што треба рећи да је ова публика заиста изузетна, то је публика која уме да гледа дечје представе. Тим више јер децу не можете преварити. Оно што ми одиграмо деца ће прихватити или неће. Овога пута су прихватили нашу игру. Увек је теже играти за децу него за одрасле”, рекао је након доделеМомчило Мурић.

 

2 4

 

О самом комаду и разлозима зашто се представа “Дугоња, трбоња, видоња” игра више од 170 година од кад је написан Спасоје Ж. Миловановиц упућује поруку деци и каже: “Битно да имаш поверења у снагу добра, у храброст, да се радујеш дивоти, да своју тугу можеш да излециш само ако усрецујеш друге, да помажеш себи тек ако помажеш онима око себе, да се цудом цудиш, и да це се у том цуђењу увек наћи неко ко це ти помоћи, баш као што у нашој бајци Дугоња, Трбоња и Видоња помажу добром и храбром децаку Иви, као што Ива помаже Вили, а Вила свима њима, и да це на крају сви живети срећно, заљубљени и насмејани, као што се наша Принцеза заљубила у Иву и Ива у њу.”

 

3 4

 

Сутра, на програм пете вечери 7. Међународног фестивал за децу “Чар,чар, Зајечар” је комад “Бременски музиканти” у драматизацији и режији Димитрија Димитрова, а у извођењу Државног куклен театра из Видина.