7. Фестивалски дан – 7.Међународни дечији фестивал

„НЕМУШТИ ЈЕЗИК“, ПОСЛЕДЊУ ПРЕДСТАВУ У КОНКУРЕНЦИЈИ ЗА НАГРАДЕ 7. МЕЂУНАРОДНОГ ПОЗОРИШНОГ ФЕСТИВАЛА ЗА ДЕЦУ „ЧАР, ЧАР, ЗАЈЕЧАР“, ДЕЦА ПОЗДРАВИЛА БУРНИМ АПЛАУЗОМ, А НИКОЛУ РАКИЋА, КОЈИ ЈЕ ДОБИО НАГРАДУ „ЧАР“ ЗА НАЈБОЉЕГ ГЛУМЦА, ОВАЦИЈАМА И ПОВИЦИМА БРАВО – „НЕМУШТИ ЈЕЗИК“ ДОКАЗ ДА ДЕЦА МОГУ ГЛЕДАТИ И ПРЕДСТАВЕ ОД 70 МИНУТА СА ПУНОМ ПАЖЊОМ – БРИЉАНТНА ИГРА, ДОБАР ТЕКСТ И СЈАЈАН СЦЕНСКИ ГОВОР

 

Nagrada Čar Nikoli Rakiću

 

Седамдесет минута игре позоришне представе за децу само за лаике је могло бити ограничавајући фактор. Помало навикнути да се дечје представе играју до 40 минута јер „више од тога није могуће држати пажњу деце“ ансамбл Крушевачког позоришта је бацио под ноге. Бриљантну игру, коју су приказали Крушевљани, деца су пратила са пуном пажњом реагујући на правим местима, показујући на тај начин да добар комад за децу нема никаквих формалних ограничења. Ако се томе дода и бриљантан сценски говор, тако да је најмлађа публика могла да чује сваки изговорени глас на сцени, онда је резултат, који су глумци постогли сасвим очекиван. Томе треба додати и сјајан текст Миодрага Станисављевића, који је уз помоћ глумаца у инсценацију претворио редитељ Бојан Милосављевић. Или како кажу у Крушевачком позоришту „ово је бајковита прича заснована на словенској митологији, где преовладавају мотиви повезаности са природом, животињским и биљним светом, од чега је разумевање говора животиња, или "немушти језик" на првом месту. Уз сјајне глумачке улоге, богате костиме и сјајну сценографију, ово је прелепо испричана прича за децу .”

 

Nemušti jezik

 

И заиста јесте тако било. Позориште за децу у пуном смислу те речи. У палети сјајних тумачења жири у саставу Драгана Јовановић, Драгана Младеновић Вељковић и Милутин Вешковић, иначе глумци зајечарског позоришта, доделио је награду “Чар”, Николи Ракићу за улогу Гаше. “Увек су деца пажљива кад играмо ову представу, иако траје 70 минута, јер је пре свега добар текст Миодрага Станисављевића, а у питању је српска народна бајка што би могао бити рецепт за добру представу”, каже Ракић. На констатцију новинара да је публика чула И сјајан сценски говор Ракић каже: ”Хвала на тој констатцији, тим више јер се ради о стиху у ком има доста архаизама што је обогатило текст. Поред тога има пуно ономатопеја што је свакако разумљиво деци. Играти за децу за мене је исто као И играти за одрасле, ту нема неке велике разлике. Када радите предано И поштено не треба правити ту разлику. ”

 

Nemušti jezik   1

 

7. Међународни позоришни фестивал за децу „Чар, чар, Зајечар“ завршава се сутра доделом награда. У част награђених Позориште тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ и Дечји центар из Зајечара извешће “Аутобиографију” Бранислава Нушића у адаптацији и режији Селена Ристић Витомировић.