Pres-konferencija povodom 26. dana „Zorana Radmilovića“


U Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ danas je održana pres-konferencija, poslednja pred sutrašnje otvranje festivala. Vladimir Đuričić, upravnik pozorišta i direktor Dana „Zorana Radmilovića“ je rekao da je organizator učinio ove godine korak u pravom smeru jer je akcenat stavljen na ono što nekad nije bio slučaj , na međunarodni karakter festivala. Ove godine, pored Srbije na festivalu, u zvaničnom i pratećem programu, publika će videti pozorišne ansamble iz Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Francuske. Đuričić je naglasio da se rade poslednje pripreme pred početak festivala.

„Moji saradnici i ja smo uradili sve da festival protekne kako treba. Ja moram da se zahvalim još jednom ljudima, koji su najviše pomogli oko organizacije, to je Organizacioni odbor na čelu sa predsednikom Boškom Ničićem, gradu Zaječaru kao i Minsutarstvo kuture Republikie Srbije i sponzorima: MTS-u, Unikredit banci i Pivari Hainiken. Posebno moram da se zahvalim ljudima koji su pomogli oko nekih operativnih stvari. To je čuveni srpski glumac Ivan Bekjarev i dramski pisac Željko Hubač i naš prijatelj iz Hrvatske, ravnatelj Kazališta iz Virovitici Miran Hajoš, koji je pomogao da na festivalu imamo i jedno pozorište iz Hrvatske. Taj krug će se širiti, a sve u cilju da ovaj festival podignemo na evropski nivo.“

Vladimir Đuričić je posebno istakao dva događaja. Prvi, potpisivanje protokola o saradnji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, prvog dana čime će biti izražena spremnost za saradnju na zajedničkim projektima, koprodukcijama ili učešćem na nekom od pozorišnih festivala saradnju što će veoma brzo biti stavljeno u pogon. Sličan sporazum biće potpisan i sa Akademijom lepih umetnosti iz Beograda, kako bi naše pozorište bila na nekin način nastavna  baza u oblasti glume, režije da njihovi studenti ovde načine prve korake. Za njih će to biti značajno u nastavnom procesu, a za nas u ovom kreativnom, rekao je Đuričić i dodao da će se „ta nova energija sigurno odraziti na kvalitet rada teatra u Zaječaru“.

Na današnjoj pres konferenciji rečeno je da će otvaranju prisustvovati , između ostalih, i zamenik ministra kulture Bugarske, što će značiti da će Zaječar biti glavna tačaka oslonca u saradnji Bugarske sa srpskim pozorištima.

„Neposredno posle festivala moći ćemo da vam saopštimo lepe vesti kada je saradnja dve zemlje u pitanju“, rekao je direktor Dana „Zorana Radmilovića. Otvaranju će prisutvovati i ministar kulture Republike Srpke, koji je u Zaječaru u funkciji saradnje  našeg pozorišta sa pozorištima iz Republike Srpske. Potrudićemo se, zajedno sa Boškom Ničićem, predsednikom Organizacionog odbora, da neki iz Vlade bude prisutan na otvaranju. Ako se to i ne dogodi prisustvo dva minstra je više nego što je ikada bilo u Zaječaru“, rekao je Vladimir Đuričić.

On je na kraju konferencije za novinare pozvao sve medijske kuće na dobru i uspešnu saradnju kako bi, sve ono što se dešava na Danima „Zorana Radmilovića“ doprlo do najšire javnosti.

Na novinarsko pitanje da li još uvek postoji problem protivpožarne zaštite Vladimir Đuričić je istakao da je to dugogodišnji problem, koji će se dugo godina i rešavati ali da je urađeno mnogo toga na samom krovu pozorišta, prostorijama i obnovi ženske garderobe.