Награде – 24. Дани “Зорана Радмиловића“

st4

 

24. Дани “Зорана Радмиловића” 2.11.2015. Саопштење стручног жирија за доделу награде “Зоран Радмиловић, за најбољег глумца” Поштована публико, Долазећи из вечери у вече у своје позориште у огромном броју, показали сте колико вам је стало до овог јединственог фесивала посвећеног вашем славног суграђанину. Нашем великом Зорану Радмиловићу, који је пронео име свог родног града широм земље. Бригом за овај фестивал, вашом пажњом и начином на који је зајечарско позориште организвало ову смотру, на који сте сви заједно дочекали и испратили своје бројне госте Зајечар је доказао зашто представаља важну тачку на позоришној мапи Србије. У протеклих десет такмичарских дана заједно смо гледали исто толико представа, различитих по жанру, стилу, темама којима се баве, које су међутим биле сличне по томе што су лако успоставиле комуникацију са вама, са публиком. Без лажне скромности можемо закључити, 24. Дани “Зорана Радмиловића" су били веома успешни у свим сегментима и треба да будемо задовојни постигнутим. У протеклих десет – за жири стресних вечери – прогласили смо и десет добитника "Зорановог брка", награде, коју глумци вема воле и поштују и коју су добитници у поптуности заслужили. Но као и свако вече, жири је и вечерас имао одговоран задатак да одлучи ко се својом игром за нијансу издвојио. Поштована публико драги гости, жири овогодишњег фестивала сматра да наградјена улога негује сећање на нашег Зорана Радмиловића, евоцира успомену на њега и доприноси неговању слободе глумачког изражавања коју је несебично промовисао велики глумац у чију част се овај фесивал одржава већ четврт века . Жири који је радио у саставу Тихомир Арсић, глумац, Нада Торлак, професор Универзитета "Џон Незбит" катедре за културу и медије и Жељко Јовановић, позоришни критичар и уметнички директор Позоришта на Теразијам, на седници одржаној 2. новембра 2015 године одлучио је да бронзана статуета, Награда "Зоран Радмиловћ" за најбољу улогу буде додељена : Браниславу Трифуновићу, за улогу Војводе у комаду “Струјосек” Атељеа 212 у режији Александра Швабића.

У Зајечару Председник жирија
2. новембра 2015. године Тихомир Арсић

 

nus2

 

Награда публике, за најбољу представу на фестивалу припала је комаду "Три класе и госпођа Нушић" Владимира Ђурђевића у режији Милице Краљ Београдског драмског позоришта.

 

popc5

 

НАГРАДА "КРСТОМИР МИЛОВАНОВИЋ" ЗА ВИЗУЕЛНИ ИДЕНТИТЕТ додељује се представи "ПОП ЋИРА И ПОП СПИРА" Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда.

 

Сценограф: Љубица Милановић

Костимограф: Милица Грбић Комазец

Образложење:

У романтичној представи "Поп Ћира и поп Спира", рађеној у духу поетског реализма, сценографијом и костимима је успешно визуелизована форма писаног дела Стевана Сремца, место које осликава радњу у бачкој равници и време којим је представљен белле епоqуе, уз присутан културолошки оквир. Идеја редитеља је у сагласју са сценографом и костимографом, а њихов резултат је јединствен и препознатљив ликовно обликован сценски простор, који даје визуелни идентитет престави. Амбијент који је створио такву атмосферу на сцени где се, у споју функционалности и естетике, и глумци и публика осећају удобно, дао је превагу ефектним и сведеним сценографијама какве су оне у представама "Бела кафа" и "Три класе и госпођа Нушић" које су такође биле кандидати за ову награду.

У Зајечару Жири
2.11.2015. Бора Димитријевић, председник , Нина Погарчић, члан, Мирко Стокић, члан