Free songs

about-us

 

Позориште у Зајечару формирано је 2. фебруара 1947. године као Обласно народно позориште. Прва представа, која је одиграна, у згради некадашњег Еснафског дома, на сцени новог професионалног позоришта, била је „Жита цветају“ Јурија Мокрева. Са само два професионалца, прва позоришна сезона донела је 7 премијера и 82 репризе, које је видело више од 20.000 људи. На репертоару су били комади: Зона Замфирова, Бановић Страхиња, Коштана, Николетина Бурсаћ, Госпођа министарка, Чвор, Протекција, Афера недужне Анабеле, Сумњиво лице, Боинг-Боинг. Причало се о глумачком умећу Петровића, Котријевих, Поповића, Љубојевића, Реље, Свиларевих, Јосифовића.

Позориште је за веома кратко време израсло у угледну и добро организовану културну установу, која је своју делатност вршила на подручју Тимочке крајине. На иницијативу људи из зајечарског позоришта 1965. године у Зајечару је основан један од најзначајнијих позоришних фестивала у Србији. Сусрети професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“. За пет деценија, колико овај фестивал безмало траје, Зајечар је шест пута био домаћин, а ансамбл позоришта освојио осамдесет награда на фестивалима који су одржавани широм Србије, чиме се сврстава у најуспешније позоришне ансамбле у земљи.

Обласно народно позориште било је и среско и општинско и градско, затим Народно позориште Зајечар-Бор и Позориште Тимочке крајине, да би за 45-ти рођендан, 1992. године добило име Позориште „Зоран Радмиловић“, по великану српског глумишта који је и рођен у Зајечару. Комади: Свачије, Семе, Запали ме, Балада из предграђа, Агонија, Марко Краљевић и Муса Кесеџија, Сибила, А Леонардо, Женидба и удадба, само су део остварења која су побудила пажњу публике али и стручног дела јавности, освојивши, не мали број награда за глумачко извођење, режију, сценографију и костиме, на разним фестивалима у земљи и иностранству.

1992. године основани су Дани „Зорана Радмиловића“, смотра најбољих позоришних остварења, а награда која носи Зораново име, у глумачком свету, важи за престижну. Од 2009. године одржава се и „Зајечар“, позоришни фестивал који сваке године окупи најмађу публику, а спада у сам врх позоришних фестивала за децу. Два позоришна фестивала која заузимају значајно место у позоришном календару Србије. За скоро 70 година постојања и успешног рада позориште у Зајечару, упркос бројним проблемима са којима се сусретало кроз деценије постојања, сврстало се у назначајније инситутције културе у овом делу Србије. Од свог оснивања позориште је извело преко 400 премијера, а бројни позоришни уметници из земље и иностранства уткали су добар део себе у живот позоришта.

Треба напоменути да је и прво стално професионално позориште у Зајечару формирано 1911. године као Повлашћено тимочко позориште „Гундулић“, што говори да је позоришна традиција у граду на Тимоку дуга више од стотину година. За век и нешто мало више позориште је било и остало носилац културних збивања на овим просторима. Велики број представа, бројне премијере, гостовања, награде и признања али пре свега пуна сала Позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ потврда су да је у великој мери реализована идеја о ширењу културе као основе људског битисања.

У Позоришту Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ данас ради 50 радника, од тога 15 је глумаца и исто толико броји уметнички сектор.